sobota 13. ledna 2018

KALENDÁŘ SVÁTKU SVĚTLA 8/28



Co se nám ukrývá v osmém okýnku?
Marina o čtyři léta dospěla a ještě ji čekají další čtyři roky, další čtyři knihy. Vy, kdo její příběh znáte, poznáváte...
levou podobiznu na počátku primy a pravou na konci kvarty. Jak asi bude vypadat na konci oktávy?

Nám čas letí a Marině zatím letí. Hezky to vysvětluje paní Zlatuše v následujícím úryvku:

„Dobrý večer,“ pozdravili všichni tři příchozí i knihovnici Gabrielu, která za ty tři roky udělala pokroky a už se po knihovně pohybovala bez berlí.
Gabriela se právě vracela po mechově zeleném koberci z Botanického sálu a hned si od Mariny vzala její průkazku. Zeleně zabarvenou se zvoncem královské lilie vedle Marininy fotografie.
Marina se při pohledu na fotku patřičně zašklebila, vždyť ji od primy měla pořád stejnou.
„Jak ten čas letí. Taková jste byla malá holčička a dneska jste už slečna,“ kroutila Gabriela hlavou.
„Až dospěje, čas jí letět přestane,“ ozvala se paní Zlatuše.
Marina patřičně zrudla ve tvářích a se seznamem knih v ruce se vydala do nitra knihovny. Podle počtu knih to vypadá, že se kvarta studuje nejméně pět let, ohrnula rty nad množstvím předepsané literatury. A to v tom ještě ani není povinná četba! Došla do Fyziologického sálu a pokračovala do Sálu elementů. 
I tady se regály sápaly až ke stropu a muselo se k nim po strmých schodištích do dvou pater. Naštěstí základní učebnice pro studenty byly umístěné v přízemí.


Dneska mám pro vás trochu náročnou otázku. Vzpomněli byste si, proč knihovnice Gabriela dříve chodila o berlích? Pokud víte, můžete nám to napsat do komentářů. Pokud vám nepůjdou komentáře přidat, zkuste změnit prohlížeč. To pomáhá.

💘

Zítra se těšte na další list z kalendáře, kterým s Marinou odpočítáváme dny do Hromnic, čili Svátku Světel paní Alby. V ten den totiž ucítíme první jarní vánek.
A když už jsme s Marinou opět v knihovně, nesmí chybět video s další z krásných českých knihoven, která je umístěna ve Strahovském klášteře. Tak trochu se totiž podobá té v Rafaelce.





2 komentáře:

FaunkaMiriam řekl(a)...

Myslím, že jí to nešlo, protože byla elementálkou zrozenou do lidského těla a nikdy nedostala příležitost se metamorfovat. Při rekreaci naštěstí narazila v lázních na elementární bytost a ta jí doporučila Rafaelovu školu, kde jí velmi pomáhají paní Fontánová a ředitelka Flora.

Renata Štulcová řekl(a)...

Ano, přesně je to tak.:-)